Tel: 669-125-410

Świeca ciasto

Świeca, ciasto

Do wykonania tych świec potrzebujemy następujące materiały: parafiny, knot, barwniki, aromaty, białe arkusze papieru formatu A-4, szpic, widelec, nóż, nożyczki, 2 garnki do kąpieli wodnej.

 

Krok 1. Przygotowanie wosku. Parafina powinna topić się w łaźni wodnej o niskiej temperaturze tak, żeby nie przegrzewała się. Woda nie powinna wrzeć.

Krok 2. Gdy wosk się topi, przygotowujemy formy do wypełnienia ciekłą parafiną. Wziąść  białą kartkę papieru, przeciąć  ją na pół i złożyć każdą krawędź papieru około 1 cm tak aby zalać cienką warstwą parafiny. Okazuje się dwie formy. Wykonujemy jedną warstwę w kolorze innym a drugą w innym.

Krok 3. Gdy wosk się roztopi świadczy to o tym , że nadszedł czas, aby dodać barwniki i aromaty. Do jednego garnka  dodać biały barwnik i aromat wanilii, do drugiego zaś karmazynowy barwnik i inny zapach np. malinowy. Wypełnij gotowa masą jedną przygotowana forme z papieru, zaś drugą formę wypełnij parafiną drugą. Warstwy powinny być cienkie na 0,5 cm, tak żeby można było zwinąć rulon( jak przy makowcu).

Krok 4. Parafina szybko się ochładza, więc najważniejsze, żeby złapać moment, gdy wosk jest trochę zastygnięty, ale jeszcze ciepły i giętki. Parafinę sprawdzić dotykając  palcem, aby określić plastyczność i temperaturę. Nożem delikatnie oddzielić wosk od naszej formy papierowej.

Krok 5. Każdą płytę przeciąć wzdłuż na pół, aby ułatwić skręcenie rolki.Wynikiem jest 4 płyty w dwóch kolorach. Weź dwie płyty: białe wnętrze, karmazynowy- górę, połóż jeden na drugi i zwiń rolkę. Zrób to samo z pozostałymi dwoma płytami. Kroki  4 i 5 muszą być wykonywane bardzo szybko, podczas gdy wosk jest elastyczny, gdy ostygnie wosk skręcenie rolek będzie niemożliwe lub powstanie szczelina.

Krok 6: Weź nóż i ostrożnie odciąć ostre krawędzie od spodu i po bokach. Powstałe odpady (nazywam je cukierki) nie wyrzucać, bedą potzrebne nam do dekoracji.

Krok 7. Wkładanie knota. W tym celu musimy użyć cienkiej szprychy lub szpikulca. Podgrzać szprychę lub szpikulec nad ogniem, przebić na środku naszej świecy i włożyć knot. (musi być wcześniej namoczyć knot w roztopionej parafinie).

Krok 8 Ozdobić nasze przekąski. Wziąść naczynie z  białą parafiną i widelcem, jak parafina juz troche ostygła i nabrała pożądaną konsystencję nabieramy widelcem podstygniętą parafinę i rozprzestrzeniamy ją na naszych rolkach czyli świecach-ma to być cos w rodzaju bitej śmietany na roladzie. Białej parafiny dajemy według uznania.

Krok 9. Do dekoracji wykorzystujemy wstępnie przygotowanych liści mięty, maliny i naszych karmelków, które wcześniej poodcinaliśmy z naszych rulonów. Biała parafina na wierzchu rolek jest jeszcze ciepła dzięki czemu możemy łatwo przyozdobić nasze rolady

PS Nie zapomnij o bezpieczeństwie pożarowym, nie zostawiaj palących się świec bez nadzoru.

Licznik odwiedzin: 67978
Wszystkie prawa zastrzeżone.Strona wykonana przez Agencja Reklamy